Naše stravování
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

stravovani

Jedním z hlavních faktorů, které mají vliv na zdraví člověka, je kvalita naší stravy a způsob našeho stravování. Naše tělo je složitý biochemický organizmus, který vyžaduje každodenní příjem nevyhnutelných výživných látek. Abychom disponovali dobrým zdravím, potřebujeme ve stravě bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vodu, vitamíny, minerály, aminokyseliny a velmi důležité mastné kyseliny.

Deficit kterékoliv výživné látky je příčinou každé disharmonie        v našem těle od lehké nevolnosti až po smrtelný konec.


Podstatné změny, které nastaly v posledních desetiletích nejen v ekologii, ale i v naší výživě, mají neobyčejně nebezpečný vliv na naše zdraví. Příliš mnoho tuků, soli, cukru - toto je všechno bezprostředně spojeno se srdečně-cévními poruchami, obezitou, alergiemi, rakovinou, krvácením do mozku apod.

Prakticky všechny potraviny se podrobují působení postupného ničení životního prostředí. Opačnou stranou technického pokroku jsou kyselé deště, při kterých se výfukové plyny a jedovaté látky vypuštěné do ovzduší průmyslovými podniky usazují v půdě. Průmyslové a chemické odpady prosakují do podzimních vod a nakonec se dostávají do potravin. Kromě toho se rostlinné produkty pěstují pomocí chemických hnojiv, herbicidů, insekticidů apod. Zvířata krmí antibiotiky a růstovými hormony. Potravinářské závody zpracovávají potraviny tak, že je zbavují přírodních výživných látek. Místo toho do potravin přidávají syntetické vitamíny, umělé konzervační látky, barviva, aromatizér.

Ať se nám to líbí nebo ne, jsme přinuceni jíst chemicky upravené potraviny. Chemické sloučeniny se hromadí a ukládají ve tkáních našeho organizmu a v konečném důsledku ho narušují zevnitř. Naše půda je chudá na minerály, hlavně jód, selen, železo, zinek, chrom a na mnohé další. Každý rok se ještě více vyčerpává přidáváním umělých hnojiv, které nutí půdu vydávat více, než je schopná urodit. V současnosti můžeme konstatovat, že ubylo 60% černozemě. A protože půda už skoro neobsahuje minerály, je samozřejmě, že nemohou být ani v potravinách. Nebudou ani v rostlinách, ani ve zvířatech, která se živí těmito rostlinami. Když obsahovala pšenice před 50 lety 20 až 30% bílkovin, dnes jich obsahuje 8 až 10%. Chemikálie se používají na hnojení půdy, na boj se škůdci, hmyzem, hlodavci, na ochranu úrody před plísněmi a houbami. S jejich pomocí se zvyšuje úrodnost, doba ochrany rostlin, zlepšuje se vnější vzhled ovoce, zeleniny, obilnin. Ale jejich výživná hodnota se ztrácí.

Chemikálie, které se používají v zemědělské výrobě se během desetiletí používání nahromadily v půdě. Dostávají se do rostlin, ale i do vodních zdrojů a potom přirozeně do ryb. Trpí živočišná výroba, dobytek se živí rostlinami, které jsou ošetřené chemikáliemi a navíc dostává injekce s růstovými hormony a antibiotiky. Nakonec se celá chemie vstřebá do tkání zvířat. Mnohé z těchto chemikálií jsou biologické jedy, které byly určené k ničení. I v lidském organizmu pomalu , progresivně ničí buňky a orgány, což vede k různým onemocněním, předčasnému stárnutí a brzké smrti.

Čerstvá zelenina a ovoce se kupuje na trhu a v obchodech. Jaká je ale cena jejich „čerstvosti"? Obyčejně uplyne dostatečně dlouhá doba od momentu jejich sklizně do okamžiku, kdy se objeví na pultě. Aby odolali konkurenci na trhu a vyřešili problémy dopravy i podchycením většího zalidněného území, zvyšujíc přitom objem prodeje, využívají se určité metody. Bohužel se přitom vzdáváme kvality potravin. Velká část rostlinné produkce se sbírá dříve než dozraje, a co hůře před tím, než se stane výživově nejhodnotnější. Po sběru se potraviny převáží na velké vzdálenosti a uskladňují se na dlouhou dobu. Vitamíny, minerály a výživné látky se ztrácejí v každém stádiu. V bramborách například zůstává ke konci období uskladnění ne víc než 8% užitečných výživných látek.

Chemické potravinářské přísady, konzervační prostředky, umělá barviva a aromatizér, emulgátory, maziva, bělidla a syntetická sladidla se přidávají do potravin z mnohých důvodů. Využívají se na zvýraznění chuti, zvýšení výživné hodnoty, zpomalení kazivosti, prodloužení doby expirace, zjednodušení přípravy, a dělají potraviny dostupnějšími. Mnohé karcinogenní barviva se přidávají bez varovného upozornění na etiketách. Je naivní si myslet, že zároveň s potravou dostáváme do těla všechno co organizmus potřebuje. Dokonce i racionální výživa založená hlavně na skupinách výživných látek, nezabezpečuje všechny potřeby organizmu. Čím více jíme takovéto zpracované potraviny, tím větší je nutnost jíst alespoň některé doplňky stravy.

Více informací o doplnění potřebných minerálů a vitamínů do organismu naleznete ZDE

Toto všechno ukazuje, jak nebezpečné jsou dnes produkty stravování. Můžete se domnívat, že je už příliš pozdě cokoliv měnit, že jsme odsouzeni, ale organizmus člověka disponuje neobyčejnou vrozenou inteligencí a taktéž neméně zajímavou schopností seberegulace, samouzdravení. Ví, co potřebuje, dokonce i tehdy, když to nevíme my! Pokud chceme tělu dodat všechny výživné komponenty, samo si vybere všechno nevyhnutelné a vyrovná se se všemi nemocemi.

Pracuji jako Poradce výživy, redukce hmotnosti a zdravého životního stylu - pokud máte zájem o další velmi zajímavé informace (případně o individuální konzultaci),  přejděte na stránky  www.zdravi-vyziva-hubnuti.cz

A VYUŽIJTE KONTAKTNÍ INFORMACE ZDE


Zdroj: Soubor přednášek – Přírodní produkty TianShi